Celem programu jest kształtowanie od najmłodszych lat świadomości i właściwych nawyków żywieniowych, polegających na regularnym spożywaniu warzyw, owoców i soków. Chcemy pokazać rodzicom i przede wszystkim dzieciom z klas I-III, że owocowo-warzywne porcje są niezbędne w ich diecie i stanowią naturalne źródło cennych witamin oraz składników mineralnych. Według zaleceń ekspertów, warzywa, owoce i soki należy spożywać co najmniej 5 razy dziennie - każdego dnia. Jest to niezbędne minimum w codziennej trosce o zdrowie.
ZADANIA DLA SZKOŁY BIORĄCEJ UDZIAŁ W PROGRAMIE
1. Realizacja 4 scenariuszy lekcyjnych, zgodnych z podstawą programową dla klas I-III, z wykorzystaniem materiałów edukacyjnych programu.
2. Przeprowadzenie z uczniami opracowanego mini quizu z wiedzy o zdrowym odżywianiu w dwóch etapach: wstępnego badania przed przeprowadzeniem pierwszej lekcji programu oraz końcowego badania po przeprowadzeniu czwartej, ostatniej lekcji programu (wraz z krótkim raportem). Mini quiz pozwoli pokazać stan wiedzy dzieci na temat zdrowego odżywiania się oraz efekty programu w budowaniu świadomości prawidłowej diety.
3. Otrzymanie certyfikatu dla szkoły oraz nauczyciela prowadzącego, za aktywne wdrażanie zdrowych nawyków żywieniowych
jestem zawsze za takimi akcjami. Ostatnio bardzo przekonałam się do mrożonej herbaty https://www.herbapol.com.pl/produkty/spozywcze/ice-tea-pl bo wiem, że jest produkowana w naturalny sposób.
OdpowiedzUsuńMrożona herbata to jeden z moich ulubionych napojów. Chętnie przygotowuję ją w domu sama, zwłaszcza w lato. Obowiązkowo dodaję do niej cytryn oraz mięty. Całość podaję w specjalnych szklankach do serwowania napojów https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-serwowania-napojow/szklanki wraz z kostkami lodu oraz słomką. Tak przygotowana herbata jest idealna na upały. Skutecznie gasi pragnienie oraz orzeźwia.
UsuńLubię takie artykuły.
OdpowiedzUsuń